Història del perfum

Al món antic, Grècia va prendre dels egipcis l'ús dels perfums. Els romans per la seva banda també van adoptar la l'ús dels perfums, però van ser els àrabs qui van aconseguir ser mestres en l'elaboració de perfums.

Del segle XIV es té la dada de la primera aigua de tocador elaborada amb la finalitat de comercialitzar-la. Aquesta va ser fabricada per Juan María Farina, qui es va establir a Colònia, ciutat de l'imperi Prussià, lloc d'on es va encunyar la denominació per a la nova modalitat de fragàncies que fins als nostres dies està vigent i que és la presentació més popular en vendes.

Al segle XIX el perfum es va considerar com un luxós article al qual només els nobles tenien accés ja que tenia un preu elevat, però és al final d'aquest segle quan es van començar a elaborar les primeres fragàncies sintètiques cosa que va fer possible la seva massificació cap a sectors de la població amb menys poder adquisitiu.

Amb el temps, la vàlua conceptual del perfum va anar canviant i el seu envàs es va convertir en element estètic molt preuat, per la qual cosa els grans productors d'essències es van unir a importants noms talladors de vidre, com Baccarat o Lalique i fessin joies en cristall per usar-se com perfumers.

Aquesta va ser l'herència per les fragàncies que existeixen avui dia. Amb més de 2,000 perfums al món de mitjana i més de 180 llançaments per any, cadascuna d'elles competeix amb la seva aroma, concepte i disseny de flascó per romandre més temps que la competència en una part important del consumidor.

Perfums o colònies?

En primer lloc, no és el mateix utilitzar un perfum, que aplicar-se ‘eau de parfum’, ‘eau de toilette’ o ‘eau de cologne’. La diferència entre aquests productes no és tant la qualitat, com de vegades es pensa, sinó la concentració de les essències aromàtiques en cadascun d'ells. El perfum és on estan més concentrades, i per això és més car, mentre que la colònia el percentatge de concentració és menor.

Cadascun d'aquests productes aporta uns avantatges i uns inconvenients que cal valorar. El perfum és més intens i durador, però cal ser molt acurats amb la quantitat que ens apliquem; és preferible que sigui poca per obtenir un efecte subtil que notin només aquells que estiguin prop de nosaltres.

Les fórmules amb menor concentració, les colònies, són més fresques i lleugeres, per l'estiu poden ser molt recomanables però cal renovar-les al llarg del dia. Depenent de la nostra personalitat i del nostre ritme de vida preferirem unes olors o uns altres i amb una intensitat diferent.

Perfum

És la més alta concentració de fragància. Normalment té fins a un 20% d'ingredients actius, olis essencials o fragants. Dura de 4 a 7 hores. Es recomana aplicar-lo amb un atomitzador per dues raons: l'atomitzador fa que l'àrea d'aplicació sigui més gran i no hi ha contaminació en tocar el perfum amb els dits, cosa que pot fer-ne canviar l'olor. Com sabem, aquesta presentació és també la més cara.

Eau de perfum

Té més o menys un 10% d'olis essencials o fragants. Dura al cos entre 3 i 5 hores.

Eau de toilette

Conté aproximadament un 5% de concentració. Dura aproximadament 3 hores al cos.

Colònia

Aquesta és una forma molt lleugera, amb només un 2 o 3% de concentració. La colònia és una forma comuna per als homes a qui agrada aplicar-se fragància generosament. Dura fins a dues hores al cos.

Llògicament aquestes característiques només són vàlides per als perfums originals. Aquestes característiques no s'apliquen ni en testers ni en imitacions.

Cistella de la compra

Producte afegit correctament a la cistella de la compra